Filet w kremowym sosie z pomidorami koktajlowymi

Pyszne, delikatne w smaku filety skąpane w kremowym sosie, podane z pomidorkami koktajlowymi. Danie idealne na rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje.

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 12%,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy bulion i całość dusimy przez 10 minut.



Krok 2

Po tym czasie filety przekładamy na talerz, do bulionu dodajmy śmietankę Łaciatą i gotujemy na małym ogniu. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.



Krok 3

Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, po czym dodajemy pomidorki koktajlowe. Całość dusimy ok. 5 minut.



Krok 4

Kurczaka podajemy z sosem i pomidorkami. Możemy udekorować listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.