Kapuśniak z kalarepą to bardzo smaczna, wiosenna zupa, która w niezwykły sposób łączy ze sobą smaki świeżych warzyw. Jest daniem sycącym, gdyż podaje się ją z kawałkami kurczaka. Prosty przepis i jeszcze łatwiejsze wykonanie. Polecana na wiosenne, niedzielne obiady.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Do garnka wlewamy bulion drobiowy, dodajemy pierś z kurczaka w całości, ziele angielskie, liście laurowe i drobno posiekany czosnek.
Kapustę siekamy dość drobno. Kalarepę obieramy i szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i lekko podsmażamy na nim kapustę, marchewkę i kalarepę.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy przez ok. 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy przez 5 minut.
Pierś z kurczaka wyjmujemy z zupy i kroimy na kawałki. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Dodaj komentarz