Kapuśniak z kalarepą

Kapuśniak z kalarepą to bardzo smaczna, wiosenna zupa, która w niezwykły sposób łączy ze sobą smaki świeżych warzyw. Jest daniem sycącym, gdyż podaje się ją z kawałkami kurczaka. Prosty przepis i jeszcze łatwiejsze wykonanie. Polecana na wiosenne, niedzielne obiady.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 l naturalnego bulionu drobiowego
  • - 1 główka młodej kapusty
  • - 1 pierś z kurczaka
  • - 1 marchewka
  • - 1 kalarepa
  • - 4 łyżki oleju
  • - 3 liście laurowe
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 pęczek kopru
  • - 1 łyżeczka tymianku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy bulion drobiowy, dodajemy pierś z kurczaka w całości, ziele angielskie, liście laurowe i drobno posiekany czosnek.



Krok 2

Kapustę siekamy dość drobno. Kalarepę obieramy i szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i lekko podsmażamy na nim kapustę, marchewkę i kalarepę.



Krok 3

Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy przez ok. 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy przez 5 minut.



Krok 4

Pierś z kurczaka wyjmujemy z zupy i kroimy na kawałki. Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez chwilkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.