Filet z indyka z marchewką i cukinią

Pyszne, soczyste danie obiadowe, które lubią zwłaszcza dzieci. Delikatne mięsko z indyka z cukinią i marchewką – całość skąpana w aksamitnym sosie śmietanowym. Smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ filetu z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 koper
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek koperku
  • ulubione zioła do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Indyka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy lekko na oliwie. Następnie przekładamy na talerz.



Krok 2

Cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie dodajemy na patelnię po indyku i dusimy. Marchewki i cukinię obieramy, po czym kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i razem podsmażamy.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą, posiekany koper i przyprawy. Mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut.



Krok 4

Mięso indyka podajemy z warzywami w sosie. Dekorujemy świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.