Kurczak faszerowany mięsem mielonym

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Farsz:

  • 1 cebula (duża)
  • Tłuszcz
  • 2 jajka
  • 650 g mięsa mielonego
  • Sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1,5- 2 kg kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka

Przygotowanie


Kurczaka umyć, osączyć, wytrybować kości. Następnie dobrze obsypać wewnątrz i na zewnątrz kurczaka przyprawą, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.



Farsz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać cebulę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.




Nafaszerować kurczaka, spiąć otwór wykałaczkami , lub zaszyć. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz , następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez ok 25 minut do zrumienienia mięsa. Smacznego !



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.