Filet z kurczaka marynowany w sosie śmietanowym

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200 g śmietany 18% Mazurski Smak
  • 200 g Dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie:

Filety umyj, usuń chrząstki oraz tłuszcz i nakłuj z obu stron ostrym nożem lub widelcem.

Do miski przełóż śmietanę, dip śmietanowy i przyprawy bez soli. Zamieszaj i zanurz w marynacie kurczaka.
Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij miskę, przemieszaj filety i wstaw na kolejne 2 godziny do lodówki.
Wyjmij mięso z lodówki, zdejmij folię i odczekaj 30 minut przed smażeniem, aby mięso się ogrzało.
Patelnię (możesz użyć grillową) posmaruj cienką warstwą oleju i przełóż zamarynowane filety. Smaż przez przez ok 5 - 7 minut na średnim ogniu, odwróć mięso i smaż kolejne 3 - 4 minuty.
Podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.