Kurczak Piccata

Delikatny, rozpływający się w ustach kurczak Piccata w sosie winnym, z kaparami i cytryną. Danie do zrobienia w 30 minut. Można je serwować zasadniczo ze wszystkimi dodatkami - świetnie smakować będzie zarówno z ziemniakami, ryżem, makaronem, jak i świeżym pieczywem. Pełna dowolność!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka plasterków cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka oczyść, umyj i osusz. Każdy filet przekrój wzdłuż na pół, posyp solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsyp mąkę, obtocz w niej filety i strzepnij jej nadmiar.



Krok 2

Na patelni (zwykłej lub grillowej) rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Włóż filety i smaż z obu stron do zarumienia. Następnie zdejmij je z patelni.



Krok 3

Na patelnię, na której smażył się kurczak włóż plasterki cytryny. Podsmaż je z obu stron, a potem zdejmij z patelni.



Krok 4

Na tą samą patelnię wlej wino. Zagotuj, dodaj bulion, sok z cytryny i kapary. Na małym ogniu zredukuj sos. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw go solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.



Krok 5

Do sosu na patelnię włóż podsmażonego kurczaka i plasterki cytryny. Całość podgrzej, a następnie zdejmij z patelni i serwuj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.