Delikatny, rozpływający się w ustach kurczak Piccata w sosie winnym, z kaparami i cytryną. Danie do zrobienia w 30 minut. Można je serwować zasadniczo ze wszystkimi dodatkami - świetnie smakować będzie zarówno z ziemniakami, ryżem, makaronem, jak i świeżym pieczywem. Pełna dowolność!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Kurczaka oczyść, umyj i osusz. Każdy filet przekrój wzdłuż na pół, posyp solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsyp mąkę, obtocz w niej filety i strzepnij jej nadmiar.
Na patelni (zwykłej lub grillowej) rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Włóż filety i smaż z obu stron do zarumienia. Następnie zdejmij je z patelni.
Na patelnię, na której smażył się kurczak włóż plasterki cytryny. Podsmaż je z obu stron, a potem zdejmij z patelni.
Na tą samą patelnię wlej wino. Zagotuj, dodaj bulion, sok z cytryny i kapary. Na małym ogniu zredukuj sos. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw go solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
Do sosu na patelnię włóż podsmażonego kurczaka i plasterki cytryny. Całość podgrzej, a następnie zdejmij z patelni i serwuj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz