Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie:

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kurczaka
  • 150 ml piwa jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Szczypta mielonej papryki ostrej

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawę do kurczaka, oliwę, mieloną paprykę i sos sojowy, wymieszać.





Krok 2

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.





Krok 3

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną ostrą papryką, podlać piwem.





Krok 4

Naczynie z mięsem zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.





Krok 5

Po upływie pół godziny z mięsa usunąć folię i dalej piec polewając od czasu do czasu piwnym sosem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.