Filet z kurczaka w parmezanowo-cytrynowej panierce

Pozornie zwyczajny panierowany kotlet drobiowy, który dzięki dodatkowi parmezanu, skórki cytrynowej i tymianku zyskał zupełnie nowe oblicze. Temu połączeniu nie sposób się oprzeć. Idealne danie zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkowe okazje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g filetu z kurczaka,
  • - 50 g parmezanu,
  • - ½ szklanki bułki tartej,
  • - 4 gałązki tymianku,
  • - 2 jajka,
  • - skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny,
  • - sól i pieprz,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na 4 plastry. Oprószyć solą i pieprzem.



Krok 2

W głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą, parmezan, skórkę cytrynową i listki tymianku. W drugim głębokim talerzu roztrzepać jajka.



Krok 3

Każdy filet obtoczyć najpierw w jajku, a później w bułce tartej z parmezanem.



Krok 4

Smażyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem, po około 3 minuty z każdej strony.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.