Chrupiące skrzydełka jak z KFC. Pyszne i soczyste, w sam raz na przyjęcie. Podajemy je z ulubionym sosem. Skrzydełka zasmakują także dzieciom.
Danie: Kolacja
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Dzielimy większe skrzydełka na pół. Wkładamy je do miski i dodajemy pieprz, sól oraz czosnek. Mieszamy. Odstawiamy na 1,5 do 2 godzin.
Przed smażeniem przygotowujemy ciasto. Do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy, mleko oraz Śmietankę Łaciatą i miksujemy. Dodajemy mąkę i znowu miksujemy na gładką masę.
Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Ciasto wlewamy do miski ze skrzydełkami tak, aby każde z nich było obtoczone.
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz pszenną. Każde skrzydełko w cieście wkładamy do miski z mąkami i obtaczamy. Najlepiej robić to delikatnie, aby mąką się przylepiła.
Partiami smażymy skrzydełka w oleju przez około 10-15 minut. Tak, aby nabrały złotego koloru. Usmażone skrzydełka odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie podajemy.
Dodaj komentarz