Jagnięcina z bakłażanem

Jagnięcina podana z bakłażanem to pikantne, lekkie i sycące danie. Wspaniałe połączenie warzyw z jagnięciną i soczewicą. Najlepiej pasuje do razowych placków.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g chudego udźca jagnięcego
  • - 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • - 2 marchewki
  • - 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • - 2 łyżki oleju
  • - 1 cebula
  • - 2 czerwone papryki
  • - 1 bakłażan
  • - 100 g czerwonej soczewicy
  • - 350 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 kawałek cynamonu
  • - 1 natka pietruszki
  • - 400 g pieczonych ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Nasiona kopru włoskiego i gorczycy wkładamy do moździerza i tłuczemy. Jagnięcinę umieszczamy w misce, wsypujemy do niej przyprawy i obtaczamy ją bardzo dokładnie w przyprawach. Następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.



Krok 2

Rozgrzewamy olej w garnku. Wrzucamy pokrojoną w paski cebulę, marchew, paprykę i bakłażana. Smażymy przez 10 minut, aż staną się miękkie.



Krok 3

Dodajemy do nich mięso jagnięce i soczewicę. Wlewamy bulion i dodajemy cynamon. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Gotową potrawę dekorujemy natką pietruszki.



Krok 4

Podajemy z pieczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.