Jagnięcina podana z bakłażanem to pikantne, lekkie i sycące danie. Wspaniałe połączenie warzyw z jagnięciną i soczewicą. Najlepiej pasuje do razowych placków.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Nasiona kopru włoskiego i gorczycy wkładamy do moździerza i tłuczemy. Jagnięcinę umieszczamy w misce, wsypujemy do niej przyprawy i obtaczamy ją bardzo dokładnie w przyprawach. Następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Rozgrzewamy olej w garnku. Wrzucamy pokrojoną w paski cebulę, marchew, paprykę i bakłażana. Smażymy przez 10 minut, aż staną się miękkie.
Dodajemy do nich mięso jagnięce i soczewicę. Wlewamy bulion i dodajemy cynamon. Całość doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Gotową potrawę dekorujemy natką pietruszki.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj komentarz