Filety z dorsza z pomidorami

Danie smaczne i atrakcyjne smakowo. Posmakuje dużym i małym. Doskonałe na niedzielny obiad. Ze względu na obecność ryby morskiej polecane osobom z chorą tarczycą.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ kg filetów z dorsza
  • ½ kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 150 g czarnych oliwek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 cytryny lub limonki

Przygotowanie

Krok 1

Filety z dorsza solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Ugotowane filety na 24 godziny pozostawiamy zanurzone w zimnej, kilkakrotnie zmienianej wodzie.



Krok 2

Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w plastry. Razem podsmażamy na gorącym oleju.



Krok 3

Na podsmażone pomidory z cebulą wkładamy wymoczone filety i dusimy razem przez ok. 10 min. Dodajemy oliwki, drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przetrzymujemy na ogniu jeszcze przez 5 min.



Krok 4

Podajemy na gorąco lub zimno. Dobrze smakuje lekko skropione sokiem z cytryny lub limonki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.