Papryki faszerowane cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Papryki najczęściej faszerowane są ryżem i mięsem. Dziś dla odmiany proponujemy jarskie papryki, we wnętrzu których znalazły się warzywa (cukinia, pieczarki, pomidory) oraz ryż. Całość posypana serem mozzarella. Takie faszerowane papryki to bardzo smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 dużych, kolorowych papryk
  • 150 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 200 g pieczarek
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18% Mazurski Smak
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 150 g tartego sera mozzarella Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito, oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.



Krok 2

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a pieczarki w plasterki.



Krok 3

Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.



Krok 4

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie wrzucić pieczarki, a gdy się podsmażą, także cukinię i suszone pomidory. Posolić i popieprzyć. Gdy z warzyw odparuje woda, dodać pomidory z puszki. Gotować bez przykrycia około 5-7 minut, aż płyn nieco się zredukuje. Doprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać. Przełożyć do miski i przestudzić.



Krok 5

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 6

Papryki umyć i osuszyć, ściąć kapelusze, usunąć pestki. Umieścić w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym.



Krok 7

Połączyć warzywa z ryżem, dokładnie wymieszać. Włożyć farsz do środka papryk, posypać mozzarellą i przykryć kapeluszem.



Krok 8

Papryki wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Jeśli papryki będą się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.