Papryki najczęściej faszerowane są ryżem i mięsem. Dziś dla odmiany proponujemy jarskie papryki, we wnętrzu których znalazły się warzywa (cukinia, pieczarki, pomidory) oraz ryż. Całość posypana serem mozzarella. Takie faszerowane papryki to bardzo smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Cukinie zetrzeć na dużych oczkach tarki, przełożyć na sito, oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a pieczarki w plasterki.
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie wrzucić pieczarki, a gdy się podsmażą, także cukinię i suszone pomidory. Posolić i popieprzyć. Gdy z warzyw odparuje woda, dodać pomidory z puszki. Gotować bez przykrycia około 5-7 minut, aż płyn nieco się zredukuje. Doprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać. Przełożyć do miski i przestudzić.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Papryki umyć i osuszyć, ściąć kapelusze, usunąć pestki. Umieścić w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym.
Połączyć warzywa z ryżem, dokładnie wymieszać. Włożyć farsz do środka papryk, posypać mozzarellą i przykryć kapeluszem.
Papryki wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Jeśli papryki będą się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
Dodaj komentarz