Wieprzowina z sosem musztardowym

Ciekawe, proste i smaczne danie obiadowe. Idealnie komponuje się zarówno z ziemniakami, warzywami, jak i ryżem czy kaszą. Przepis zdecydowanie do powtórzenia.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sos:

  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżka koperku suszonego

Przygotowanie

Krok 1

Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę mieszamy z przyprawami. Szynkę nacieramy tak przygotowana marynatą i odstawiamy na 20 minut.



Krok 2

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy powoli, wlewając rosół. Dodajemy musztardę, kurkumę i sól. Mieszamy, po czym zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietankę Łaciatą, mieszamy i posypujemy koperkiem.



Krok 3

Szynkę obsmażamy na patelni. Podajemy z sosem musztardowym i warzywami.



Wskazówki

Do potrawy najlepiej pasują pieczone warzywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.