Ciekawe, proste i smaczne danie obiadowe. Idealnie komponuje się zarówno z ziemniakami, warzywami, jak i ryżem czy kaszą. Przepis zdecydowanie do powtórzenia.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę mieszamy z przyprawami. Szynkę nacieramy tak przygotowana marynatą i odstawiamy na 20 minut.
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy powoli, wlewając rosół. Dodajemy musztardę, kurkumę i sól. Mieszamy, po czym zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietankę Łaciatą, mieszamy i posypujemy koperkiem.
Szynkę obsmażamy na patelni. Podajemy z sosem musztardowym i warzywami.
Do potrawy najlepiej pasują pieczone warzywa.
Dodaj komentarz