Filety z kurczaka zapiekane z cebulą

Autor:

Śnieżynka

Umyte mięso osuszyć w papierowym ręczniku, zbić tłuczkiem, natrzeć zadżdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle, przyprawić solą i pieprzem. Jajka wymieszać z odrobiną ziarenek smaku. Mięso panierować w mące, zanurzać w jajku i obtaczać tarą bułką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym, włożyć porcję cebuli i sera, oprószyć mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • pieprz
  • 2 małe jajka
  • Ziarenka smaku
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • 5 dag startego żółtego sera
  • Papryka mielona ostra

Przygotowanie

Krok 1

Umyte mięso osuszyć w papierowym ręczniku, zbić tłuczkiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.



Krok 2

Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle, przyprawić solą i pieprzem.



Krok 3

Jajka wymieszać z odrobiną ziarenek smaku.



Krok 4

Mięso panierować w mące, zanurzać w jajku i obtaczać tarą bułką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.



Krok 5

Usmażone ułożyć w naczyniu żaroodpornym, włożyć porcję cebuli i sera, oprószyć mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.