Danie: Podwieczorek, Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
CIASTO: Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, roztrzepujemy trzepaczką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy na chwilę aż podrośnie. Gotowe wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
SOS: Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulkę i chwilę smażymy aż się zeszkli. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebulki i razem chwilę smażymy, następnie wlewamy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem, całość smażymy na małym ogniu mieszając, około 3 minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Koperek siekamy i dodajemy do gotowego sosu, mieszamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę w kostkę. Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy kiełbasę i paprykę. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez 20 minut. Gotową pizzę rozkładamy na talerze i dekorujemy dowolna porcją rukoli.
Dodaj komentarz