Risotto z grillowaną wołowiną

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Średnie

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

750 g bulionu wołowego

2 łyżki oliwy z oliwek

500 g polędwicy wołowej

1 cebula

1 ząbek czosnku

350 g ryżu na risotto

150 ml wytrawnego białego wina

15 g masła

4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%

Sól

pieprz

Marynata z mieszanki ziół

Przygotowanie

Krok 1

  • Polędwicę kroję na dwa równe kawałki. Nacieram marynatą z ziół. Grillujemy na specjalnej patelni około 10 minut, w zależności od grubości kawałka.

Krok 2

  • W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.

Krok 3

  • Najpierw wlewamy wino, po odparowaniu stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.

Krok 4

  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.

Krok 5

  • Gotowe risotto nakładamy na talerz i umieszczamy obok kawałek mięsa.

Wskazówki

  • Najlepsze do grillowania to polędwica, rostbef, antrykot, ligawa.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0