Risotto z grillowaną wołowiną to propozycja na sycący obiad lub romantyczną kolację. Przedstawiam przepis z polędwicą wołową.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Polędwicę kroję na dwa równe kawałki. Nacieram marynatą z ziół. Grillujemy na specjalnej patelni około 10 minut, w zależności od grubości kawałka.
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Najpierw wlewamy wino, po odparowaniu stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto nakładamy na talerz i umieszczamy obok kawałek mięsa.
Najlepsze do grillowania to polędwica, rostbef, antrykot, ligawa.
Dodaj komentarz