Risotto z grillowaną wołowiną

Risotto z grillowaną wołowiną to propozycja na sycący obiad lub romantyczną kolację. Przedstawiam przepis z polędwicą wołową.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g bulionu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g ryżu na risotto
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 15 g masła
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • Sól
  • pieprz
  • Marynata z mieszanki ziół

Przygotowanie

Krok 1

Polędwicę kroję na dwa równe kawałki. Nacieram marynatą z ziół. Grillujemy na specjalnej patelni około 10 minut, w zależności od grubości kawałka.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Najpierw wlewamy wino, po odparowaniu stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i łyżkę masła. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto nakładamy na talerz i umieszczamy obok kawałek mięsa.



Wskazówki

Najlepsze do grillowania to polędwica, rostbef, antrykot, ligawa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.