Kaczka z przepysznym sosem porzeczkowym to odrobina nieba dla podniebienia. Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie - efekt z pewnością to wynagradza.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Udka myjemy, nacieramy marynatą przygotowaną z wina, rozmarynu, soli, soku z cytryny, papryki i miodu. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie, podsmażamy lekko na patelni. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
W naczyniu żaroodpornym układamy kaczkę i pieczemy ok. 1,5 godziny. W czasie pieczenia, polewamy udka kaczki powstałym sosem.
Wino lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód. Dodajemy porzeczki i chili. Całość gotujemy.
Kaczkę podajemy z sosem porzeczkowym i listkami mięty.
Wraz z udkami możemy również upiec ulubione warzywa.
Dodaj komentarz