Kacze udka w porzeczkach

Kaczka z przepysznym sosem porzeczkowym to odrobina nieba dla podniebienia. Warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie - efekt z pewnością to wynagradza.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 kacze udka
  • - 1/2 szklanki czerwonego wina
  • - 2 łyżeczki rozmarynu
  • - sok z 1 cytryny
  • - 2 łyżki miodu
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 łyżki oleju
  • - Listki np. mięty do dekoracji

Sos:

  • - 100 g czerwonej porzeczki
  • - ¼ łyżeczki chili
  • - ½ szklanki białego wina
  • - 3 łyżki miodu

Przygotowanie

Krok 1

Udka myjemy, nacieramy marynatą przygotowaną z wina, rozmarynu, soli, soku z cytryny, papryki i miodu. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie, podsmażamy lekko na patelni. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

W naczyniu żaroodpornym układamy kaczkę i pieczemy ok. 1,5 godziny. W czasie pieczenia, polewamy udka kaczki powstałym sosem.



Krok 3

Wino lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód. Dodajemy porzeczki i chili. Całość gotujemy.



Krok 4 

Kaczkę podajemy z sosem porzeczkowym i listkami mięty.



Wskazówki

Wraz z udkami możemy również upiec ulubione warzywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.