Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością
  • 80 dag oczyszczonych flaków wołowych
  • 1 marchewka
  • 0,5 pasternaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ugotować. Następnie oddzielić od kości, pokroić w słupki.





Krok 2

Do drugiego garnka włożyć dokładnie umyte flaki, zalać wodą. Po zagotowaniu przelać na sito i przepłukać pod bieżącą wodą ( czynność tę powtórzyć 3 razy ). Do wywaru z mięsa dodać obgotowane flaki i gotować około 1,5 godziny. Po upływie połowy czasu do flaków wsypać obrane i pokrojone warzywa, posiekany czosnek. Pod koniec gotowania dodać majeranek.





Krok 3

Do miękkich flaków wsypać pokrojone mięso, mieloną paprykę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotować, podawać.





Wskazówki

Flaki podawać z dodatkiem pieczywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.