torcik dynia- z kremem

Autor:

smaki-katriny

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • miska metalowa o średnicy 22cm,
  • składniki na jedną miskę:
  • (potrzebujemy 2x)
  • 5 żółtek
  • 6 białek (plus jedno z masy)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

Krem

  • mleko ŁACIATE 3,5 szklanki
  • 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka (białka do biszkoptów)
  • masło ŁACIATE 250g

Dodatkowo

  • łyżka ciemnego kakao
  • barwniki spożywcze - pomarańczowy i zielony

Przygotowanie

KREM

Rozpoczynamy od przygotowania bazy kremu. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka. W osobnej misce gotujemy 0,5 szklanki mleka z 2 żółtkami, 2 budyniami, cukrem, cukrem waniliowy i całość miksujemy. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy go zgęstnienia. Studzimy gdy budyń jest zimny, masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch - dodajemy po łyżce budyniu.





CIASTO

Miskę metalową smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz puree dyniowe i opcjonalnie odrobinę barwnika pomarańczowego by wzmocnić kolor. W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy 2 czubate łyżki do osobnej miseczki. Ciasto wylewamy do miski i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z miski lekko podważając boki nożem. Kroimy na dwa spody. Tak samo postępujemy drugi raz.





ciasto na minkę

Do odłożonych 4 łyżek ciasta dodajemy 1 łyżkę kakao jak jest bardzo gęste to troszkę wody. Wylewamy do małej tortownicy lub blaszki na papier do pieczenia i pieczemy kilka minut. Wykorzystamy to do zrobienia buźki, nosa, oczów oraz łodygi dyni.





składanie ciasta

Po wystudzeniu spodów przekładamy je kremem. Rozpoczynając od węższej strony.





wykończenie ciasta

Następnie z pozostałego kremu odkładamy 2 łyżki i dodajemy do niego barwnik zielony. A do reszty pomarańczowy. Pomarańczowym kremem smarujemy cały torcik. Zielonym-prostą okrągłą końcówką szprycy robimy kłącza. Górę nacinamy i wsadzamy łodygę z brązowego ciasta. Torcik wsadzamy na chwilę do lodówki i przyklejamy do niego oczy, nos oraz buzię. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.