Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej pieczony na pieczarkach

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 300 g (filetu) pstrąga łososiowego
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • ½ pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego.



Krok 2

Cebulę pokroić w ćwierćplasterki i dodać do pieczarek.



Krok 3

Wymieszać oliwę z octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz.



Krok 4

Połowę sosu wlać do pieczarek, wymieszać.



Krok 5

Pstrąga łososiowy umyć i osuszyć ręcznikiem łososiowym. Przekroić na cztery kawałki. Każdy z nich owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej i ułożyć na pieczarkach. Skropić rybę resztą sosu.



Krok 6

Wstawić danie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec na dolnej półce przez 20 minut z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.