Flaki

Pyszne, pachnące, aromatyczne flaki z dodatkiem papryczki chili i gałki muszkatołowej. Uwielbiane zwłaszcza przez mężczyzn. Ekspresowe w przygotowaniu.

Danie: Zupy

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg mrożonych flaków
  • - 2 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - ½ selera
  • - 1 cebula
  • - 4 szklanki naturalnego bulionu mięsnego
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 3 liście laurowe
  • - 1 papryczka chili
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki majeranku
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 3 łyżki oliwy

Zasmażka:

  • - 1 łyżka ostrej papryki
  • - 1 łyżka słodkiej papryki
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki mąki

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy flaki i gotujemy ok. 15 minut razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.



Krok 2

Cebulę drobno kroimy i razem z warzywami obsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy do flaków. Całość gotujemy kolejne 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojoną papryczkę chili.



Krok 3

Robimy zasmażkę z mąki, masła i papryk w proszku, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.



Wskazówki

Podajemy na gorąco.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.