Pyszne, pachnące, aromatyczne flaki z dodatkiem papryczki chili i gałki muszkatołowej. Uwielbiane zwłaszcza przez mężczyzn. Ekspresowe w przygotowaniu.
Danie: Zupy
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy flaki i gotujemy ok. 15 minut razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Cebulę drobno kroimy i razem z warzywami obsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy do flaków. Całość gotujemy kolejne 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
Robimy zasmażkę z mąki, masła i papryk w proszku, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Podajemy na gorąco.
Dodaj komentarz