Placki ziemniaczane z porem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie


Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać nadmiar wody. Dodać posiekany por, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.