Szparagi w cieście francuskim z niebieskim serem pleśniowym i miodem

Szparagi zapiekane w cieście francuskim są pysznym daniem, jednak wzbogacone o intensywny niebieski ser pleśniowy i słodki miód stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto jeść je do znudzenia, ponieważ następna okazja do spróbowania tego warzywa będzie dopiero za rok!

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pęczek młodych zielonych szparagów
  • - 275 g ciasta francuskiego
  • - 100 g niebieskiego sera pleśniowego
  • - 4 łyżeczki miodu (najlepiej gryczanego)
  • - 1 jajko, roztrzepane
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 2

Szparagi umyć i osuszyć. Usunąć zdrewniałe końce. Natrzeć oliwą z oliwek, solą i pieprzem.



Krok 3

Ser pleśniowy zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ciasto francuskie podzielić na 4 prostokąty.



Krok 4

Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto francuskie, na środek każdego prostokąta włożyć po tyle samo szparagów (około 4-5 sztuk), posypać serem pleśniowym i polać łyżeczką miodu.



Krok 5

Wierzchołki ciasta zawinąć do środka. Posmarować roztrzepanym jajkiem.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.