Francuska tarta z kurczakiem i warzywami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 20 dag mieszanki warzyw
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ małej żółtej cukinii
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 5 kulek sera mozzarella
  • 2-3 zielone oliwki
  • Sól
  • Pieprz

Sos:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 7-8 dag żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą przygotowaną z 2 łyżek oliwy, mielonej papryki i przyprawy do gyrosa, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Następnie razem z marynatą wsypać na rozgrzaną patelnię, zrumienić.



Krok 2

Mieszankę warzyw blanszować w osolonej wodzie, osączyć.



Krok 3

Na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w półkrążki cukinię.



Krok 4

Ciasto francuskie wyjąć z papieru, wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Włożyć na 2-3 minuty do nagrzanego do 200°C piekarnika. Podpieczone ciasto lekko przestudzić, posypać bułką tartą, włożyć blanszowane warzywa, mięso i cukinię z cebulą.



Krok 5

Sos.

Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać śmietankę, mąkę i zmiksować, wymieszać z żółtym serem. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, zalać tartę, ułożyć pokrojone pomidorki, oliwki i kulki mozzarelli. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.