Francuski sos czekoladowy

Francuski sos czekoladowy, to klasyka w kuchni a mimo to istnieją dziesiątki jego odmian smakowych od aromatycznych z dodatkiem wanilii, pomarańczy czy orzechów po odrobinę ekstrawaganckie z dodatkiem chili. Taki czekoladowy sos wspaniale wzbogaci smak lodów, owoców i deserów a podawany na gorąco jest wspaniałym dodatkiem do ciast, gofrów czy naleśników. Sprawdzi się też jako fondue.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1-2 tabliczki dobrej czekolady (najlepiej 70%)
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 30 g cukru pudru
  • ¼ kostki masła
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Krok 1

Miseczkę metalową wstawić do garnka z gorącą wodą. W tak przygotowanej kąpieli wodnej rozpuścić rozkruszoną czekoladę.



Krok 2

W czasie, gdy czekolada rozgrzewa się, zagotować mleko ze śmietanką Łaciatą, masłem i cukrem.



Krok 3

Mleko z cukrem, masłem i śmietanką Łaciatą, wlać ostrożnie, do rozgrzanej masy czekoladowej, cały czas mieszając ją przy pomocy trzepaczki aż powstanie gładka, jednolita masa o kremowej konsystencji.



Krok 4

Sos zestawić z ognia i przelać do sosjerki, jeśli chcemy go podawać na gorąco lub schłodzić i podawać na zimno, do lodów czy deserów.



Wskazówki

Sos czekoladowy, możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni. Najwygodniej podgrzewać go w kąpieli wodnej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.