Francuski sos czekoladowy, to klasyka w kuchni a mimo to istnieją dziesiątki jego odmian smakowych od aromatycznych z dodatkiem wanilii, pomarańczy czy orzechów po odrobinę ekstrawaganckie z dodatkiem chili. Taki czekoladowy sos wspaniale wzbogaci smak lodów, owoców i deserów a podawany na gorąco jest wspaniałym dodatkiem do ciast, gofrów czy naleśników. Sprawdzi się też jako fondue.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Miseczkę metalową wstawić do garnka z gorącą wodą. W tak przygotowanej kąpieli wodnej rozpuścić rozkruszoną czekoladę.
W czasie, gdy czekolada rozgrzewa się, zagotować mleko ze śmietanką Łaciatą, masłem i cukrem.
Mleko z cukrem, masłem i śmietanką Łaciatą, wlać ostrożnie, do rozgrzanej masy czekoladowej, cały czas mieszając ją przy pomocy trzepaczki aż powstanie gładka, jednolita masa o kremowej konsystencji.
Sos zestawić z ognia i przelać do sosjerki, jeśli chcemy go podawać na gorąco lub schłodzić i podawać na zimno, do lodów czy deserów.
Sos czekoladowy, możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni. Najwygodniej podgrzewać go w kąpieli wodnej.
Dodaj komentarz