Śmietanowiec

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Monika Och

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto:

1 jajko

1 szklanka śmietany Łaciata18%

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka amoniaku

ok. 0,5 kg mąki

Masa

1 litr śmietanki 30% Łaciata

5 paczek cukrów waniliowych

Cukier puder do smaku

Szczypta cynamonu do smaku

Herbatniki na wierzch lub posypki kolorowe wg uznania

Przygotowanie

Ciasto
  • Ciasto zagnieść i podzielić na 7-8 części. Rozwałkować cienkie placki na blachę i piec każdy placek oddzielnie na złoty kolor w temp 160°C.
Masa
  • Śmietanę ubić mikserem z cukrami i cynamonem, aż trochę zgęstnieje. Przekładać masą placki lekko uciskając. Na wierzch można posypać pokruszonymi herbatnikami lub czym kto woli i odstawić na 12 godzin najlepiej na szafce, aby placki przeszły, a dopiero potem schłodzić.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0