Śmietanowiec

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany Łaciata18%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • ok. 0,5 kg mąki

Masa

  • 1 litr śmietanki 30% Łaciata
  • 5 paczek cukrów waniliowych
  • Cukier puder do smaku
  • Szczypta cynamonu do smaku
  • Herbatniki na wierzch lub posypki kolorowe wg uznania

Przygotowanie

Ciasto

Ciasto zagnieść i podzielić na 7-8 części. Rozwałkować cienkie placki na blachę i piec każdy placek oddzielnie na złoty kolor w temp 160°C.



Masa

Śmietanę ubić mikserem z cukrami i cynamonem, aż trochę zgęstnieje. Przekładać masą placki lekko uciskając. Na wierzch można posypać pokruszonymi herbatnikami lub czym kto woli i odstawić na 12 godzin najlepiej na szafce, aby placki przeszły, a dopiero potem schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.