Pyzy z gotowanym mięsem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól

Nadzienie:

  • 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 20 dag ugotowanego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • Boczek wędzony
  • Cebula

Przygotowanie

Nadzienie

Mięso przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać mielone mięso, podsmażyć, ostudzić. Dodać śmietanę, jajko, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.





Ciasto

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, ostudzić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, połowę mąki pszennej i jajko.






Z przygotowanych składników zagnieść ziemniaczane ciasto. Pozostałą mąką posypać deskę. Z ciasta formować małe placuszki, na każdy włożyć porcję przygotowanego mięsa.






Dokładnie zlepić formując kulki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.






Ugotowane pyzy wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić usmażonym boczkiem z cebulą i podawać.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.