Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Szczypta soli
  • Szczypta proszku do pieczenia

Farsz:

  • 20 dag białego sera
  • 15-20 dag kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Boczek wędzony
  • Smalec

Przygotowanie

Ciasto

Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptę soli i proszku do pieczenia. Dodać jajko, połączyć z wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.



Nadzienie

Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i ugotować na sypko z dodatkiem odrobiny soli, ostudzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Twaróg włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać zimną kaszę, cebulę, majeranek, paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów, nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką.



Wskazówki

Pierogi podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.