Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptę soli i proszku do pieczenia. Dodać jajko, połączyć z wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i ugotować na sypko z dodatkiem odrobiny soli, ostudzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Twaróg włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać zimną kaszę, cebulę, majeranek, paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów, nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić. Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką.
Pierogi podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką.
Dodaj komentarz