Zupa z dyni, kabaczka i cukinii z kaszką kuskus

Autor:

agatab

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • kabaczek (około 400 g)
  • 1 cukinia (około 400 g)
  • 300 g dyni (obranej i wydrążonej)
  • ½ szklanki kaszki kuskus + 1 szklanka rosołu
  • 2 łyżki oleju
  • 1,25 litra rosołu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietany Łaciata 18%
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • ząbek czosnku
  • ewentualnie przyprawa do dań Kucharek

Przygotowanie

Krok 1

Kaszkę zalewamy gorącym rosołem i odstawiamy by napęczniała. Cukinię i kabaczka obieramy, oczyszczamy z nasion, razem z dynią kroimy w plastry.





Krok 2

W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie rozcieramy blenderem, zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu około 8 minut.



Krok 3

Następnie dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupy dajemy kaszkę kuskus i mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.