Frittata z groszkiem i cukinią

Frittata to idealny pomysł na wiosenne śniadanie. Z dodatkiem sezonowych warzyw za każdym razem nabiera innego smaku. Jest bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 1-2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 1-2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 jajka
  • - 3 łyżki mleka
  • - ½ czerwonej cebuli
  • - 120 g cukinii
  • - 100 g mrożonego groszku
  • - szczypiorek
  • - 6 kuleczek mozzarelli
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1 łyżka masła

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy drobno. Szczypiorek siekamy.



Krok 2

Jajka roztrzepujemy w misce widelcem, dodajemy mleko i sól. Dodajemy szczypiorek i groszek. Na patelni (która nadaje się do piekarnika) rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minut.



Krok 3

Dodajemy na patelnię pokrojoną cukinię i smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Dodajemy masę z jajek i dalej smażymy na mniejszym ogniu przez ok 3-4 minuty.



Krok 4 

Układamy na wierzch kulki mozzarelli i wkładamy patelnię do piekarnika. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż frittata się zetnie. Im większa patelnia tym krócej zajmie czas pieczenia. Jak się lekko przyrumieni wyjmujemy frittatę z piekarnika. Możemy podawać z dodatkiem pieczywa.



Wskazówki

Nie musisz frittaty podpiekać w piekarniku. Wystarczy, że smażyć ją będziesz na patelni z dwóch stron (pod przykryciem).

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.