Frittata to idealny pomysł na wiosenne śniadanie. Z dodatkiem sezonowych warzyw za każdym razem nabiera innego smaku. Jest bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu.
Danie: Śniadanie
Osób: 1-2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Cukinię kroimy w kostkę. Cebulę kroimy drobno. Szczypiorek siekamy.
Jajka roztrzepujemy w misce widelcem, dodajemy mleko i sól. Dodajemy szczypiorek i groszek. Na patelni (która nadaje się do piekarnika) rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minut.
Dodajemy na patelnię pokrojoną cukinię i smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Dodajemy masę z jajek i dalej smażymy na mniejszym ogniu przez ok 3-4 minuty.
Układamy na wierzch kulki mozzarelli i wkładamy patelnię do piekarnika. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż frittata się zetnie. Im większa patelnia tym krócej zajmie czas pieczenia. Jak się lekko przyrumieni wyjmujemy frittatę z piekarnika. Możemy podawać z dodatkiem pieczywa.
Nie musisz frittaty podpiekać w piekarniku. Wystarczy, że smażyć ją będziesz na patelni z dwóch stron (pod przykryciem).
Dodaj komentarz