Risotto z curry, groszkiem i szparagami

Risotto to włoskie danie bazujące na ryżu. Dziś proponuję Wam wersję wegetariańską. Najlepiej przyrządzić ją w sezonie szparagowym!

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g ryżu arborio
  • 200 g zielonych szparagów
  • 50 g zielonego groszku
  • 4 szklanki bulionu
  • 120 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 50 g sera Jantar
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciata 30%
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • Listka świeżej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 2

Wlewamy wino, gdy odparuje, stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania, dodajemy groszek.



Krok 3

Zestawiamy naczynie z ognia, Dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i curry. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Całość ostrożnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.



Krok 4

Zielonych szparagów nie musimy obierać, wystarczy że je opłuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy je 5 minut z główkami wystawionymi ponad linię wody. Na koniec dodajemy do nich łyżkę masła, odcedzamy i kroimy na 5 cm paski.



Krok 5

Ryż wykładamy na talerz. Dodajemy szparagi



Wskazówki

Talerz przyozdabiamy świeżymi listkami bazylii.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.