Kurczak w cebuli, ziemniakach i marchewce

Idealne, jednogarnkowe danie obiadowe, którym z pewnością naje się cała rodzina. Smaczne i proste w przygotowaniu. W godzinę gotowe.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka
  • 4 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • ½ szklanki białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartki z kurczaka myjemy, kroimy na części (lub nie, jeśli wolimy większe kawałki) i przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie obsmażamy z każdej strony na oliwie. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem.



Krok 2

Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kurczaka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w większą kostkę obrane ziemniaki oraz obraną i pokrojoną marchewkę, a na koniec przyprawy. Zalewamy winem i wstawiamy do piekarnika.



Krok 3

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.