Wołowe klopsy z serem

Sycące mięsne klopsiki z serem bez dodatku glutenu. Idealny przepis na szybki smaczny obiad lub ekspresowy lunch. Klopsiki są bardzo proste w wykonaniu – można przygotować je dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 250 g startego sera lub cienkich plasterków
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 serek śmietankowy (ok. 200 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przyprawy do kuchni włoskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • Suszone oregano (do posypania)

Przygotowanie

Krok 1

Drobno kroimy i podsmażamy na patelni cebulę i paprykę. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.



Krok 2

Mieszamy jajko z ¾ startego sera, serkiem śmietankowym, solą i pieprzem i przyprawą do kuchni włoskiej. Dodajemy mięso, starty czosnek i wystudzoną cebulę z papryką. Całość mieszamy.



Krok 3

Blaszkę natłuszczamy olejem. Lepimy małe pulpety i układamy na papierze. Na każdy pulpet układamy ser.



Krok 4

Całość pieczemy ok. 25 minut. Przed podaniem posypujemy oregano.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.