Frytki z batatów to idealna alternatywa dla chipsów czy innych gotowych przekąsek. Z dodatkiem dipu serowego smakują rewelacyjnie.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Bataty myjemy i suszymy. Kroimy w słupki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie posypujemy ziołami oraz papryką. Kropimy oliwą.
Wstawiamy bataty na blaszce do piekarnika na 15 minut.
Robimy dip. Sery kroimy na mniejsze kawałki. Śmietankę Łaciatą wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy sery i cały czas mieszamy, aby sery się rozpuściły. Nie zagotowujemy. Dodajemy przyprawy. Miksujemy dip blenderem. Możemy ozdobić pokrojoną natką pietruszki.
Podajemy bataty z ciepłym dipem serowym.
Dodaj komentarz