Frytki z batatów z dipem serowym

Frytki z batatów to idealna alternatywa dla chipsów czy innych gotowych przekąsek. Z dodatkiem dipu serowego smakują rewelacyjnie.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 bataty
  • Oliwa
  • Ok. 1-2 łyżek ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Dip:

  • 75 g sera cheddar
  • 75 g sera ementaler
  • 150 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Bataty myjemy i suszymy. Kroimy w słupki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie posypujemy ziołami oraz papryką. Kropimy oliwą.

Krok 2
Wstawiamy bataty na blaszce do piekarnika na 15 minut.

Krok 3
Robimy dip. Sery kroimy na mniejsze kawałki. Śmietankę Łaciatą wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy sery i cały czas mieszamy, aby sery się rozpuściły. Nie zagotowujemy. Dodajemy przyprawy. Miksujemy dip blenderem. Możemy ozdobić pokrojoną natką pietruszki.

Krok 4
Podajemy bataty z ciepłym dipem serowym.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.