Frytki z batatów z dipem serowym

4.50
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

2 bataty

Oliwa

Ok. 1-2 łyżek ziół prowansalskich

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

Dip:

75 g sera cheddar

75 g sera ementaler

150 ml śmietanki Łaciatej 30%

1 łyżeczka papryki słodkiej

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

¼ łyżeczki papryki ostrej

Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1
  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Bataty myjemy i suszymy. Kroimy w słupki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie posypujemy ziołami oraz papryką. Kropimy oliwą.
Krok 2
  • Wstawiamy bataty na blaszce do piekarnika na 15 minut.
Krok 3
  • Robimy dip. Sery kroimy na mniejsze kawałki. Śmietankę Łaciatą wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy sery i cały czas mieszamy, aby sery się rozpuściły. Nie zagotowujemy. Dodajemy przyprawy.  Miksujemy dip blenderem. Możemy ozdobić pokrojoną natką pietruszki.
Krok 4
  • Podajemy bataty z ciepłym dipem serowym.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0