Kto z nas nie lubi frytek? Tak właśnie myśleliśmy! :) Przygotowaliśmy propozycję, która ucieszy niejednego łasucha - domowe frytki z prostym do przygotowania sosem serowym i posypką z bekonu oraz szczypiorku. Na zachodzie klasyczne połączenie, dla nas pyszna nowość!
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski z wodą na około 30 minut. Ten zabieg nada ziemniakom odpowiedniej sprężystości. W tym czasie przesmażamy boczek, aż wytopimy większość tłuszczu i uzyskamy chrupiący bekon.
Odsączamy ziemniaki, rozgrzewamy w garnku olej do temperatury 170°C. Smażymy frytki do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozpoczynamy przygotowanie sosu. Na małym ogniu podgrzewamy mleko, dodajemy do niego starty ser oraz wędzoną paprykę, cały czas mieszamy. Sos gotujemy aż do rozpuszczenia się sera w mleku. Sos powinien być płynny, tak aby polać nim frytki.
Usmażone frytki wyciągamy z oleju, odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Przerzucamy je do miski, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozdzielamy je na dwie porcje, polewamy sosem, na górę posypujemy szczypiorkiem oraz przygotowanym wcześniej bekonem.
Dodaj komentarz