Frytki z sosem serowym i bekonem

Kto z nas nie lubi frytek? Tak właśnie myśleliśmy! :) Przygotowaliśmy propozycję, która ucieszy niejednego łasucha - domowe frytki z prostym do przygotowania sosem serowym i posypką z bekonu oraz szczypiorku. Na zachodzie klasyczne połączenie, dla nas pyszna nowość!

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1kg obranych, umytych i pokrojonych w słupki ziemniaków
  • 1,5l oleju rzepakowego
  • 200g sera Jantar Mlekpol, startego na grubych oczkach
  • 200ml mleka Łaciate
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 4 plasty boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • Posiekany szczypiorek do dekoracji
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski z wodą na około 30 minut. Ten zabieg nada ziemniakom odpowiedniej sprężystości. W tym czasie przesmażamy boczek, aż wytopimy większość tłuszczu i uzyskamy chrupiący bekon.



Krok 2

Odsączamy ziemniaki, rozgrzewamy w garnku olej do temperatury 170°C. Smażymy frytki do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozpoczynamy przygotowanie sosu. Na małym ogniu podgrzewamy mleko, dodajemy do niego starty ser oraz wędzoną paprykę, cały czas mieszamy. Sos gotujemy aż do rozpuszczenia się sera w mleku. Sos powinien być płynny, tak aby polać nim frytki.



Krok 3

Usmażone frytki wyciągamy z oleju, odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Przerzucamy je do miski, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Rozdzielamy je na dwie porcje, polewamy sosem, na górę posypujemy szczypiorkiem oraz przygotowanym wcześniej bekonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.