Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać obie mąki, jajko, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Wypestkowane wiśnie wymieszać z cukrem waniliowym. Z ciasta formować małe placuszki, układać po kilka wiśni, dokładnie zlepić formując knedle. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe wiśnie zmiksować z jogurtem, dosłodzić cukrem pudrem. Knedle wyjąć łyżką cedzakową ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym. Z boku ułożyć porcję jogurtu, podawać.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Do zimnych ziemniaków dodać obie mąki, jajko, szczyptę soli i zagnieść ciasto.
Wypestkowane wiśnie wymieszać z cukrem waniliowym.
Z ciasta formować małe placuszki, układać po kilka wiśni, dokładnie zlepić formując knedle. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Pozostałe wiśnie zmiksować z jogurtem, dosłodzić cukrem pudrem.
Knedle wyjąć łyżką cedzakową ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym. Z boku ułożyć porcję jogurtu, podawać.
Dodaj komentarz