Knedle ziemniaczane z wiśniami

Autor:

Śnieżynka

Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać obie mąki, jajko, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Wypestkowane wiśnie wymieszać z cukrem waniliowym. Z ciasta formować małe placuszki, układać po kilka wiśni, dokładnie zlepić formując knedle. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe wiśnie zmiksować z jogurtem, dosłodzić cukrem pudrem. Knedle wyjąć łyżką cedzakową ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym. Z boku ułożyć porcję jogurtu, podawać.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 2 szkl wiśni,
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Sól
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • Cukier puder
  • Cukier trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.



Krok 2

Do zimnych ziemniaków dodać obie mąki, jajko, szczyptę soli i zagnieść ciasto.



Krok 3

Wypestkowane wiśnie wymieszać z cukrem waniliowym.



Krok 4

Z ciasta formować małe placuszki, układać po kilka wiśni, dokładnie zlepić formując knedle. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 5

Pozostałe wiśnie zmiksować z jogurtem, dosłodzić cukrem pudrem.



Krok 6

Knedle wyjąć łyżką cedzakową ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym. Z boku ułożyć porcję jogurtu, podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.