Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, ciepłe mleko z wodą gazowaną, wymieszać, odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać sól, olej i czarnuszkę, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować krążek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Cebulę posiekać, wymieszać z żółtym serem i startymi na tarce o dużych oczkach pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć pieczarki z cebulą. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Pizzę włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, ciepłe mleko z wodą gazowaną, wymieszać, odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać sól, olej i czarnuszkę, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować krążek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
Cebulę posiekać, wymieszać z żółtym serem i startymi na tarce o dużych oczkach pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć pieczarki z cebulą. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Pizzę włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Dodaj komentarz