Pyszna wytrawna tarta z dodatkiem szynki parmeńskiej to idealny pomysł na ciepłą kolację. Przepis jest prosty w przygotowaniu i na pewno zasmakuje domownikom.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek. Mascarpone mieszamy ze śmietanką. Ciasto smarujemy mascarpone ze śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą, zostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Układamy je na cieście. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki i również układamy na tarcie. Brzegi ciasta zawijamy lekko na składniki. Posypujemy tarte bazylią.
Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim brzegi ciasta. Następnie wkładamy gotową tarte do piekarnika na około 35 minut. Możemy udekorować tymiankiem.
Dodaj komentarz