Galette z pomidorkami i szynką parmeńską

Pyszna wytrawna tarta z dodatkiem szynki parmeńskiej to idealny pomysł na ciepłą kolację. Przepis jest prosty w przygotowaniu i na pewno zasmakuje domownikom.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła Łaciate
  • 60 ml Jogurtu Greckiego Mlekpol
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki tartej Mozzarelli Mlekpol
  • 3 łyżki Mascarpone Mlekpol
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 jajko
  • tymianek do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek. Mascarpone mieszamy ze śmietanką. Ciasto smarujemy mascarpone ze śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą, zostawiając około 3 cm wolnego brzegu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Układamy je na cieście. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki i również układamy na tarcie. Brzegi ciasta zawijamy lekko na składniki. Posypujemy tarte bazylią.



Krok 3

Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim brzegi ciasta. Następnie wkładamy gotową tarte do piekarnika na około 35 minut. Możemy udekorować tymiankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.