Mielona wołowina w muszelkach

Wspaniałe danie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ciekawa kompozycja podania sprawia, że nawet niejadek się zainteresuje. Muszle nie wymagają wielkich umiejętności i dużej ilości czasu potrzebnego na przygotowanie – a oczarują każdego swoim wyglądem i smakiem

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g zmielonego mięsa wołowego
  • 150 g mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, kukurydza, groszek)
  • 15 dużych muszli z makaronu
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Muszelki makaronu gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.



Krok 2

Gotujemy mieszankę warzywną do miękkości. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i smażymy. Dodajemy pokrojoną 1 cebulę, pół czerwonej papryki i pomidory z puszki.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Dokładamy mieszankę warzywną i posiekaną zieleninę, a następnie dusimy pod przykryciem 10 minut.



Krok 4

Muszle makaronu napełniamy mięsem z warzywami, posypujemy startym żółtym serem. Całość wstawiamy do nagrzanego do tempertury 180°C piekarnika i zapiekamy do roztopienia się sera. Dekorujemy np. natką pietuszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.