Udka z kurczaka po chińsku

Pyszne udka z kurczaka podane na sposób chiński. Idealnie smakują samodzielnie lub podane np. z ryżem. Posmakują zwłaszcza miłośnikom kuchni azjatyckiej.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg udek z kurczaka
  • - ½ szklanki octu ryżowego
  • - 7 łyżek miodu
  • - sok z 1 cytryny
  • - 1/2 szklanki sosu sojowego
  • - 5 łyżek oleju sezamowego
  • - 2 łyżeczki chili
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 łyżki majeranku

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy ocet ryżowy z miodem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem sezamowym i przyprawami.



Krok 2

W tak utworzonej marynacie umieszczamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.



Krok 3

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.



Krok 4

Pieczemy ok. pół godziny, polewając udka co jakiś czas marynatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.