Doskonała, dekoracyjna potrawa na niedzielny, rodzinny obiad. Delikatne mięso zachwyci swym smakiem.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy gęś - nacieramy ją solą i połową majeranku z zewnątrz i od środka, po czym odstawiamy na co najmniej pół godziny.
Przygotowujemy farsz - pieczarki, ugotowane na twardo jajka, wątróbkę i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z pozostałymi surowymi jajkami, śmietanką Łaciatą, solą, pieprzem, majerankiem oraz czerwonym winem. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni.
Przygotowanym nadzieniem wypełniamy gęś. Faszerujemy zarówno brzuch, jak i szyjkę gęsi. Dokładnie zaszywamy faszerowane części. Nadzienie jest płynne i wykałaczki nie nadają się do zamknięcia gęsi.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy delikatnie gęś, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na 10 min. Potem zmniejszamy temperaturę do 200-220 stopni i pieczemy ok. 50 minut pod przykryciem. Na ostatnie 30 minut dodajemy umyte jabłka. Następnie na ostatnie 15 minut podnosimy temperaturę i odkrywamy naczynie, aby gęś mogła się zarumienić. Podajemy z pieczonymi jabłkami.
Aby gęś lepiej “przeszła” przyprawami, wstaw ją do lodówki na kilka godzin.
Dodaj komentarz