Gęś nadziewana

4.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Trudne

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Jajko kurze

Składniki

Składniki:

1 gęś

150 g wątróbki drobiowej (kurza, indycza, a najlepiej gęsia)

8 jajek

250 g pieczarek

1/2 litra czerwonego wina (wytrawne lub półsłodkie)

1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%

1 cebula

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki majeranku

4 jabłka

Przygotowanie

Krok 1
  • 5 jajek gotujemy na twardo. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy gęś - nacieramy ją solą i połową majeranku z zewnątrz i od środka, po czym odstawiamy na co najmniej pół godziny.
Krok 2
  • Przygotowujemy farsz - pieczarki, ugotowane na twardo jajka, wątróbkę i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z pozostałymi surowymi jajkami, śmietanką Łaciatą, solą, pieprzem, majerankiem oraz czerwonym winem. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni.
Krok 3
  • Przygotowanym nadzieniem wypełniamy gęś. Faszerujemy zarówno brzuch, jak i szyjkę gęsi. Dokładnie zaszywamy faszerowane części. Nadzienie jest płynne i wykałaczki nie nadają się do zamknięcia gęsi.
Krok 4
  • Do naczynia żaroodpornego przekładamy delikatnie gęś, podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na 10 min. Potem zmniejszamy temperaturę do 200-220 stopni i pieczemy ok. 50 minut pod przykryciem. Na ostatnie 30 minut dodajemy umyte jabłka. Następnie na ostatnie 15 minut podnosimy temperaturę i odkrywamy naczynie, aby gęś mogła się zarumienić. Podajemy z pieczonymi jabłkami.

Wskazówki

  • Aby gęś lepiej “przeszła” przyprawami, wstaw ją do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0