Ragout śródziemnomorskie

Danie doskonałe dla całej rodziny. Bogate w walory odżywcze. Zioła nadają mu niepowtarzalnego smaku i zapachu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g mieszanych gatunków filetów rybnych
  • 200 g małży (świeżych lub z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg pomidorów
  • 100 g oliwek zielonych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 6 łyżeczek mieszanych ziół (bazylia, oregano, pieprz ziołowy, szałwia)
  • 1,5 łyżeczki curry

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno siekamy z czosnkiem, smażymy na oliwie. Dolewamy wodę.



Krok 2

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i usunąć skórki. Kroimy na grube kawałki. Oliwki dzielimy na ćwiartki i razem z pomidorami wrzucamy do cebuli pokrojonej w pióra. Przyprawiamy curry, ziołami i solą. Dodajemy śmietankę Łaciatą. Dusimy przez 20 minut.



Krok 3

Filety rybne płuczemy i odsączamy. Wraz z małżami dodajemy do pomidorów i dusimy razem przez następne 20 minut.



Krok 4

Ostrożnie wyjmujemy filety i przekładamy je na ciepły półmisek. Polewamy powstałym sosem.



Wskazówki

Jako dodatek do dania polecamy białe pieczywo i kieliszek wytrawnego wina.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.