Pizza polecana dla smakoszy owoców morza. Małże, kalmary i krewetki są doskonałym wyborem na romantyczną kolację.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Skorupiaki
Drożdże rozpuszczamy w 20 ml wody. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do mąki gotowy zaczyn oraz resztę składników. Ugniatamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
W kolejnym kroku przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy na wolny ogniu do zgęstnienia sosu.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1/2 cm. W zależności od pożądanej wielości, możemy rozdzielić ciasto na dwie części.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Całość posypujemy startą mozzarellą. Rozkładamy plasterki pomidora oraz pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę.
Krewetki, kalmary i małże dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Rozkładamy na pizzy.
Pieczemy 10-12 minut.
Po upieczeniu posypujemy starym parmezanem i czarnymi oliwkami.
Jeśli używamy mrożonki, pamiętajmy, aby wcześniej ją rozmrozić i odsączyć dokładnie wodę.
Dodaj komentarz