Gęś z pieczarkami to ciekawy pomysł na smaczny obiad w gronie rodzinnym. Potrzebuje trochę czasu na gotowanie, jednak dla tak smacznego mięsa warto.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie marynujemy i pozostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia podsmażamy piersi na gorącej patelni z obu stron przez chwilę, przyprawiamy majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy lekko wodą i dusimy ok. 1,5 godziny. Marchewkę kroimy i gotujemy al dente.
Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą na maśle, po czym dodajemy do gęsi. Dodajemy również śmietankę Łaciatą i mieszamy do momentu, aż sos się zagęści.
Dekorujemy pokrojoną natką pietruszki i marchewką.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-10 05:49:00
Muszę przygotować to danie bo wygląda smakowicie.
Odpowiedz