Gęś z pieczarkami

Gęś z pieczarkami to ciekawy pomysł na smaczny obiad w gronie rodzinnym. Potrzebuje trochę czasu na gotowanie, jednak dla tak smacznego mięsa warto.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 piersi z gęsi
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 300 g pieczarek
  • - 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • - 3 łyżki masła
  • - 1 cebula
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 marchewka

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie marynujemy i pozostawiamy na noc w lodówce.



Krok 2

Następnego dnia podsmażamy piersi na gorącej patelni z obu stron przez chwilę, przyprawiamy majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy lekko wodą i dusimy ok. 1,5 godziny. Marchewkę kroimy i gotujemy al dente.



Krok 3

Pieczarki pokrojone w plasterki podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą na maśle, po czym dodajemy do gęsi. Dodajemy również śmietankę Łaciatą i mieszamy do momentu, aż sos się zagęści.



Krok 4 

Dekorujemy pokrojoną natką pietruszki i marchewką.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-10 05:49:00

Muszę przygotować to danie bo wygląda smakowicie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.