Soczyste pstrągi z szałwią

Doskonałe na rodzinny obiad. Zachwyca prostotą i smakiem. Na pewno spotka się z aprobatą domowników i mądrych pań domu. Danie zdrowe, pożywne i niedrogie. Dodatkowo szałwia ma właściwości odkażające i wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg pstrągów
  • 2 cebule
  • 10 listków szałwi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g mąki
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Pstrągi dokładnie czyścimy, dobrze opłukujemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącym oleju.



Krok 2

Kroimy w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy na oleju. Dodajemy szałwię pokrojoną lub w całości, zalewamy octem i gotujemy ok. 30 min.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Usmażone pstrągi przekładamy do głębszego naczynia żaroodpornego, zalewamy wywarem z szałwi i wstawiamy do gorącego piekarnika.



Krok 4

Zapiekamy razem w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut. Pieczone pstrągi gęsto posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i skropiamy sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.