Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Suszone śliwki, żurawinę i gruszki wsypać do garnka, dodać kawałek laski wanilii i cynamonu, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 15-20 minut.
Następnie owoce wyjąć z wody, posiekać, wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową i miodem.
Przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodać odrobinę proszku do pieczenia, żółtka, oliwę i maślankę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Następnie rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać płynnym miodem lub zrumienionym masłem, podawać.
Dodaj komentarz