Pierogi z suszonymi owocami

3.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Śnieżynka

Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze
Wegetariańskie

Składniki

Składniki:

2,5 szkl. mąki pszennej

2 żółtka

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oliwy z oliwek

1 szkl. maślanki

Sól

3-4 suszone gruszki

10 dag suszonych śliwek

½ szkl. suszonej żurawiny

1-2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Laska wanilii

Cynamon

Miód

Przygotowanie

Krok 1
  • Suszone śliwki, żurawinę i gruszki wsypać do garnka, dodać kawałek laski wanilii i cynamonu, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 15-20 minut.  
Krok 2
  • Następnie owoce wyjąć z wody, posiekać, wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową i miodem. 
Krok 3
  • Przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodać odrobinę proszku do pieczenia, żółtka, oliwę i maślankę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny. 
Krok 4
  • Następnie rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać płynnym miodem lub zrumienionym masłem, podawać.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0