Pierogi z suszonymi owocami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl. maślanki
  • Sól
  • 3-4 suszone gruszki
  • 10 dag suszonych śliwek
  • ½ szkl. suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Laska wanilii
  • Cynamon
  • Miód

Przygotowanie

Krok 1

Suszone śliwki, żurawinę i gruszki wsypać do garnka, dodać kawałek laski wanilii i cynamonu, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 15-20 minut.



Krok 2

Następnie owoce wyjąć z wody, posiekać, wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową i miodem.



Krok 3

Przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodać odrobinę proszku do pieczenia, żółtka, oliwę i maślankę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.



Krok 4

Następnie rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać płynnym miodem lub zrumienionym masłem, podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.