Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Szpinak podgrzewamy na oliwie, aż woda odparuje i odstawiamy do przestudzenia. Do ziemniaków dodajemy obydwie mąki, szpinak oraz jajko, mieszamy.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski i gotujemy około 2-3 minut, od momentu wypłynięcia.
Szczypiorek siekamy. Gotowe gnocchi podajemy z masłem i posypujemy szczypiorkiem.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz