Gnocchi szpinakowe ze szczypiorkiem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 80 dag obranych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • oliwa

Dodatki

  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Szpinak podgrzewamy na oliwie, aż woda odparuje i odstawiamy do przestudzenia. Do ziemniaków dodajemy obydwie mąki, szpinak oraz jajko, mieszamy.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski i gotujemy około 2-3 minut, od momentu wypłynięcia.



Krok 4

Szczypiorek siekamy. Gotowe gnocchi podajemy z masłem i posypujemy szczypiorkiem.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.