Marynowany karczek pieczony na cebuli

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kawałek karkówki wieprzowej (1,3 kg)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól ziołowa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.





Krok 2

W miseczce wymieszać musztardę z oliwą i przyprawami. Natrzeć dokładnie mięso.



Krok 3

Czosnek pokroić na spore kawałki, naciąć mięso i wcisnąć kawałki czosnku w powstałe nacięcia. Przykryć pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.



Krok 4

Cebulę pokroić w piórka i włożyć do rękawa do pieczenia. Na cebuli ułożyć zamarynowane mięso. Zamknąć rękaw i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.



Krok 5

Wstawić karkówkę do nagrzanego piekarnika i piec godzinę i 20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).



Krok 6

Przed końcem pieczenia rozciąć ostrożnie górę rękawa, aby wierzch mięsa się zarumienił.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.