Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy ją wodą do połowy jej wysokości. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy również solą i pieprzem. Gotujemy kapustę pod przykryciem przez około 40 minut.
Boczek kroimy. Cebulę również kroimy drobno. Podsmażamy cebulę z czosnkiem na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy do kapusty i gotujemy dalej przez około 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Zagotowujemy wodę w garnku z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy partiami przez 1-2 minut. Gotowe gnocchi podajemy z kapustą. Możemy posypać suszonym tymiankiem.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz