Zielone cebulki posiekaj. Mąkę umieść w dużej misce, a następnie zalej wrzącą wodą. Mieszaj, aż ciasto uformuje się w kulę. Następnie przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Ugniataj przez ok. 4-6 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do dużej miski, przykryj i odstaw na 30 min.
Ciasto podziel na 8 porcji. Każdą porcję rozwałkuj na małe placki. Posmaruj 1/2 łyżeczki oleju sezamowego.Posyp 1 czubatą łyżką zielonej cebuli i 1/8 łyżeczki soli. Zwiń w cienki wałek, a następnie zaczynając od jednego końca, skręć cylinder na siebie, tworząc cewkę. Ściśnij koniec, aby ciasto się zlepiło. Lekko spłaszcz.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Na średnim ogniu smaż po jednym naleśniku na złoty kolor, przez 2-3 minuty z każdej strony.
Przygotuj sos. W miseczce połącz sos sojowy, cukier, posiekany imbir, ocet, olej sezamowy i płatki czerwonej papryki. Dokładnie wymieszaj.
Naleśniki podawaj z sosem do maczania. Smacznego!
Dodaj komentarz