Chińskie naleśniki z dymką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 6 zielonych cebulek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki świeżo imbiru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/8 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Zielone cebulki posiekaj. Mąkę umieść w dużej misce, a następnie zalej wrzącą wodą. Mieszaj, aż ciasto uformuje się w kulę. Następnie przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Ugniataj przez ok. 4-6 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do dużej miski, przykryj i odstaw na 30 min.



Krok 2

Ciasto podziel na 8 porcji. Każdą porcję rozwałkuj na małe placki. Posmaruj 1/2 łyżeczki oleju sezamowego.Posyp 1 czubatą łyżką zielonej cebuli i 1/8 łyżeczki soli. Zwiń w cienki wałek, a następnie zaczynając od jednego końca, skręć cylinder na siebie, tworząc cewkę. Ściśnij koniec, aby ciasto się zlepiło. Lekko spłaszcz.



Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Na średnim ogniu smaż po jednym naleśniku na złoty kolor, przez 2-3 minuty z każdej strony.



Krok 4

Przygotuj sos. W miseczce połącz sos sojowy, cukier, posiekany imbir, ocet, olej sezamowy i płatki czerwonej papryki. Dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Naleśniki podawaj z sosem do maczania. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.